top of page

A novemberi Diák Önkormányzati Napok keretében az udvaron szalmabála-építő matekórákat tartottunk a 3.b, 5.a és 7.b osztályokkal. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére a gyerekek és tanáraik nagy lelkesedéssel vettek részt a programban.

Az órák tematikájának kialakításánál figyelembe vettük az aktuális tudásszintet, előtte egyeztettünk a pedagógusokkal is. Cél volt, hogy a mozgásos feladatokhoz kapcsolva a számolásokat, azokat hatékonyan rögzítsük, valamint a saját léptékű téri építéssel érthetőbbé tegyük a formákat, testeket és a gyerekek érzékeljék, hogy képesek a környezetüket formálni.

A bevezető játékok után a harmadikosokkal az órát gyakoroltuk, majd térbeli formákat kellett csoportokban megépíteniük. Az ötödikesekkel megmértük a homokozó kerületét és területét, majd ők is megépítették a különböző nehézségi fokú térbeli formákat. A hetedikes osztállyal a kör kerületét és területét számoltuk ki szalmabálában, majd centiméterben és méterben is. Utána ők is megépítették a térbeli alakzatokat, amik remélhetőleg segítenek nekik a jövő évi matematika felvételi sor idevágó feladatának számításában.

Köszönöm minden résztvevő és Enikő néni, Jutka néni és Adrienn néni segítségét!

Szalmabála óra
 

novenyes

AZ ELŐKERT NÖVÉNYESÍTÉSE

Az Iskola a határon program keretén belül a márciusi Diák Önkormányzati Napok során az újonnan kialakított gyalogos bejárat környezetét növényesítettük a gyerekekkel. Egy szép tavaszi, napos hétfőn a 6.a, 7.b és 8.a osztályok segítségével elültettünk az előkertben nagyjából 350 évelőt és díszfüvet, valamint 70 db cserjét.

A növényeket már egy héttel korábban leszállították, az ültetésig az udvari kisházban lettek elhelyezve. A helyszínt Feri bácsi készítette elő, a szomszédos növényeket megmetszette, a talajt kicsit átforgatta. A gyerekek némi gyomlálás után a kihelyezett növényeket elültették a betonkosaras támfalakba és a többi kijelölt helyre. A fiúk a nagyobb növényeket hordták előre, és ültették el, a lányok a kisebb évelőket. Az ültetés után a fiúk talicskával előre hozták a novemberről megmaradt szalmabálákat és ezeket felhasználva mulcsoztuk a teljes területet. A takarás segít nedves tartani a talajt a növények körül, és mire a növények megnőnek, lebomlik. A mulcsozás előtt szerves trágyát is szórtunk tápanyagnak.

A növények már idén őszre is szépen megnőnek majd, de teljes díszükben jövőre láthatjuk majd őket. A tervezésnél egy tavaszi és egy őszi virágzási csúcsot próbáltam kialakítani, hogy akkor legyen a legszebb a kert, amikor tanítási idő van.

Köszönöm minden résztvevő, valamint Jucó néni, Józsi bácsi, Gábor bá és Feri bácsi segítségét!

 

2024. március 25.

MMA_TJ_VT_2024_02_26.jpg
bottom of page